Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

19 September 2017

Timbalan Pengerusi Khazanah meletak jawatan daripada Lembaga Pengarah

Timbalan Pengerusi Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”), Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, pada hari ini telah mengemukakan surat peletakan jawatan beliau daripada Lembaga Pengarah Khazanah berkuatkuasa 30 September 2017. Surat peletakan jawatan tersebut telah dikemukakan beliau pada Mesyuarat Lembaga Pengarah Khazanah ke-84 yang diadakan pada hari ini. Tan Sri Nor juga akan mengosongkan jawatan Pengerusi Khazanah Research Institute yang disandang beliau berkuat kuasa tarikh yang sama.

Pengerusi Khazanah, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak berkata: “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop atas sumbangan beliau kepada Khazanah, terutamanya peranan beliau dalam pelaksanaan Program Transformasi Syarikat Berkaitan Kerajaan (“GLC”) berjangka 10 tahun yang diterajui oleh Jawatankuasa Putrajaya bagi Prestasi Tinggi GLC. Lembaga Pengarah Khazanah menerima keputusan Tan Sri Nor dan mengucapkan selamat maju jaya kepada beliau.”

Tan Sri Nor, 70 tahun, yang telah berkhidmat dalam Lembaga Pengarah Khazanah selama 15 tahun, merupakan ahli lembaga pengarah yang paling lama berkhidmat dan satu-satunya Timbalan Pengerusi dalam sejarah 23 tahun Khazanah.

Tan Sri Nor telah memainkan peranan penting dalam kejayaan pelbagai inisiatif yang telah dilaksanakan termasuk rombakan dan transformasi Khazanah dari tahun 2004 hingga sekarang, Program Transformasi Syarikat Berkaitan Kerajaan yang berjangka 10 tahun dari tahun 2004 hingga 2015, pembangunan pelbagai koridor ekonomi termasuk Iskandar Malaysia, serta pembentukan Yayasan Hasanah dan Khazanah Research Institute. Semua inisiatif ini telah dilaksanakan semasa beliau memegang jawatan ahli Lembaga Pengarah serta ketika beliau memegang pelbagai jawatan dalam perkhidmatan awam termasuk Penasihat Ekonomi kepada Perdana Menteri (dari tahun 2000 hingga 2003) Menteri Kewangan II (dari tahun 2004 hingga 2009) dan Menteri di Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri (dari tahun 2009 hingga 2013).

Pengurusan dan kakitangan Khazanah ingin merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Tan Sri Nor atas sumbangan dan khidmat beliau kepada Khazanah dan negara.

TAMATSiaran Akhbar Lain
7 November 2023

Cabaran Impak Inovasi Khazanah 2023 umum 3 Pemenan...

Selanjutnya  

13 Oktober 2023

Kenyataan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir, Pengara...

Selanjutnya  

10 Oktober 2023

Perkongsian 15 tahun Khazanah dan GTI memperkukuh ...

Selanjutnya  

5 Oktober 2023

CDP Group dan Khazanah Nasional Berhad tandatangan...

Selanjutnya  

12 September 2023

Khazanah dan Khazanah Research Institute, dengan k...

Selanjutnya  

27 Julai 2023

Khazanah Sedia Menyokong “Ekonomi MADANI: Memper...

Selanjutnya  

25 Julai 2023

Permohonan untuk menyertai Cabaran Impak Inovasi K...

Selanjutnya  

13 Julai 2023

Syarikat Modal Teroka Global Antler Jalin Kerjasam...

Selanjutnya  

27 Jun 2023

Khazanah teraju platform pelaburan hijau untuk men...

Selanjutnya  

6 Jun 2023

Khazanah melabur dalam syarikat teknologi insurans...

Selanjutnya