Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

22 Mac 2018

Khazanah ambil alih Prince Court Medical Centre (“PCMC”) daripada PETRONAS

Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”) pada hari ini mengumumkan bahawa ia telah memeterai Perjanjian Jual Beli Saham (“SPA”), menerusi anak syarikat milik penuhnya, Pulau Memutik Ventures Sdn. Bhd., bagi mengambil alih 100% kepentingan dalam Prince Court Medical Centre (“PCMC”) daripada Petroliam Nasional Berhad (“PETRONAS”) (menerusi anak syarikat milik penuhnya, PETRONAS Hartabina Sdn. Bhd.).

Pengambilalihan strategik ini merupakan satu lagi pencapaian penting bagi Khazanah dalam misinya untuk terus membangunkan sektor perkhidmatan penjagaan kesihatan di Malaysia. Khazanah akan menggunakan segala pengalaman dan kepakaran yang dimilikinya untuk mentransformasi PCMC menjadi sebuah hospital bertaraf dunia dalam segmen pelancongan perubatan dan seterusnya menjadikan Kuala Lumpur sebagai salah sebuah destinasi pilihan untuk penjagaan kesihatan berkualiti di rantau ini.

Pengambilalihan PCMC ini juga selari dengan aspirasi peringkat nasional menerusi, antara lainnya, Bidang Ekonomi Utama Negara (“NKEA”) di bawah Program Transformasi Ekonomi (“ETP”), untuk menggalakkan segmen pelancongan perubatan.

Seiring dengan pemeteraian SPA tersebut, Khazanah juga telah menandatangani satu lembaran terma untuk Perjanjian Kerjasama dengan IHH Healthcare Berhad (“IHH”) bagi sokongan perkhidmatan bersama dan inisiatif peningkatan operasi di PCMC. IHH akan diberikan hak penawaran pertama untuk menguasai PCMC semasa tempoh yang telah dipersetujui.

Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Datuk Wira Azman Hj. Mokhtar berkata, “Kami amat gembira kerana peluang untuk mengambil alih sebuah hospital terkemuka seperti PCMC amat jarang diperolehi. Kami telah melabur dalam Pantai Holdings Berhad pada tahun 2006 dan telah mentransformasi kumpulan tersebut untuk menjadi apa yang kita dikenali pada hari ini sebagai IHH Healthcare Berhad (“IHH”), sebuah hospital tersenarai yang terbesar dalam pasaran membangun yang memiliki kira-kira 10,000 katil di 10 buah negara. Dengan bekerjasama dengan IHH, kami berhasrat untuk mengangkat kedudukan PCMC menjadi sebuah hospital terkemuka yang menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan bertaraf dunia untuk pelancong perubatan.”Siaran Akhbar Lain
7 November 2023

Cabaran Impak Inovasi Khazanah 2023 umum 3 Pemenan...

Selanjutnya  

13 Oktober 2023

Kenyataan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir, Pengara...

Selanjutnya  

10 Oktober 2023

Perkongsian 15 tahun Khazanah dan GTI memperkukuh ...

Selanjutnya  

5 Oktober 2023

CDP Group dan Khazanah Nasional Berhad tandatangan...

Selanjutnya  

12 September 2023

Khazanah dan Khazanah Research Institute, dengan k...

Selanjutnya  

27 Julai 2023

Khazanah Sedia Menyokong “Ekonomi MADANI: Memper...

Selanjutnya  

25 Julai 2023

Permohonan untuk menyertai Cabaran Impak Inovasi K...

Selanjutnya  

13 Julai 2023

Syarikat Modal Teroka Global Antler Jalin Kerjasam...

Selanjutnya  

27 Jun 2023

Khazanah teraju platform pelaburan hijau untuk men...

Selanjutnya  

6 Jun 2023

Khazanah melabur dalam syarikat teknologi insurans...

Selanjutnya