Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

30 Jun 2016

Kenyataan Khazanah tentang Ketua Pegawai Eksekutif baharu Malaysia Airlines

Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”), pemegang saham tunggal Malaysia Aviation Group Berhad (“MAG”), telah meluluskan pelantikan Peter Bellew sebagai Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif (“CEO”) MAG dan Malaysia Airlines Berhad (“MAB”), berkuatkuasa 1 Julai 2016. Pelantikan tersebut telah dibincangkan dan diputuskan di mesyuarat Lembaga Pengarah Khazanah yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada 21 Jun 2016.

Pelantikan Bellew telah dibuat selepas muktamadnya proses penggantian kepimpinan yang dilaksanakan oleh Khazanah di MAB, dengan kerjasama Lembaga MAB dan Kerajaan.

Bellew, yang kini merupakan Ketua Pegawai Operasi MAB (“COO”), telah memainkan peranan penting dalam pelaksanaan pelan pemulihan Malaysia Airlines. Pelantikan beliau akan memastikan kesinambungan dan kemajuan pelaksanaan 12 perkara penting bawah Pelan Pemulihan MAS (“MRP”) yang berjangka masa lima tahun yang dilancarkan oleh Khazanah pada 29 Ogos 2014. Sebagai Pengarah Urusan Kumpulan dan CEO, tugas utama Bellew adalah untuk meneruskan pelaksanaan pelan pemulihan Malaysia Airlines serta mempersiapkan barisan kepimpinan pengganti di kalangan warga tempatan di MAB.

Sejak dilancarkan 22 bulan lepas, pelaksanaan MRP kini telah melepasi kira-kira satu pertiga daripada tempoh lima tahun yang ditetapkan, mengikut jadual serta berada pada landasan yang betul dan berjaya mencatatkan beberapa tanda kemajuan awal setakat ini. Dalam hal ini, Khazanah bekerjasama rapat dengan Lembaga, pengurusan kanan, serta para pekerja MAB sementara Kerajaan pula akan terus menyokong dan memacu penyusunan semula Malaysia Airlines bagi mengemablikannya di landasan keuntungan yang mampan.

TAMAT

Untuk sebarang maklumat lanjut, sila hubungi Mohd Raslan Md Sharif di talian Tel +603 2034 000 atau e-mel [email protected].Siaran Akhbar Lain
24 Ogos 2022

Galeri Khazanah menyumbang kepada misi Memajukan M...

Selanjutnya  

6 Julai 2022

Pelaburan Khazanah di Türkiye Bukti Hubungan Dua ...

Selanjutnya  

10 Jun 2022

Khazanah lancar rangka kerja dan sasaran kemampana...

Selanjutnya  

5 Jun 2022

Khazanah sambut Hari Alam Sekitar Sedunia di Taman...

Selanjutnya  

20 Mei 2022

Khazanah jalin hubungan strategik untuk jadikan Ce...

Selanjutnya  

15 April 2022

Khazanah raih RM535.5 juta hasil daripada penempat...

Selanjutnya  

2 Mac 2022

Khazanah terus tingkatkan nilai portfolio, umum st...

Selanjutnya  

20 Disember 2021

Khazanah dan Yayasan Hasanah sumbang RM7.5 juta un...

Selanjutnya  

29 Oktober 2021

Kenyataan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir, Pengara...

Selanjutnya  

10 September 2021

Khazanah raih RM664.5 juta hasil penempatan saham ...

Selanjutnya