Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

15 September 2017

Pelaburan Khazanah di Amerika Syarikat

Kami merujuk kepada beberapa laporan berita dan kenyataan berkenaan pelaburan Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”) di Amerika Syarikat, berikutan lawatan rasmi Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak ke negara tersebut, baru-baru ini.

Selari dengan usahanya untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan luar negara secara progresif, Khazanah telah membuka sebuah pejabat di Amerika Syarikat, Khazanah Americas Incorporated di San Francisco dengan tumpuan kepada sektor inovasi dan teknologi. Dibuka pada tahun 2013, pejabat Khazanah di San Francisco merupakan pejabat luar negaranya yang ketiga selepas pembukaan pejabat di Beijing dan Mumbai. Khazanah seterusnya membuka dua lagi pejabat di luar negara, iaitu di Istanbul dan London.

Sehingga kini, Khazanah telah membuat sejumlah 15 pelaburan di Amerika Syarikat yang bernilai kira-kira USD410 juta, terutamanya dalam sektor teknologi. Pelaburan Khazanah di Amerika Syarikat mewakili kira-kira 1.3 peratus daripada keseluruhan portfolio Nilai Aset Boleh Direalisasikan (“RAV”) Khazanah yang berjumlah RM145.3 bilion setakat 31 Disember 2016.

Khazanah menetapkan amalan penilaian yang ketat bagi setiap pelaburan, yang melibatkan pemeriksaan terperinci dan beberapa tahap penilaian pelaburan sebelum dibentangkan kepada Lembaga Pengarah Khazanah untuk pertimbangan dan seterusnya kelulusan. Secara keseluruhannya, penciptaan nilai jangka panjang daripada portfolio pelaburan Khazanah kekal utuh dengan portfolio Nilai Boleh Dilaraskan (“NWA”) meningkat sebanyak 3.1 kali ganda atau berkembang pada Kadar Pertumbuhan Tahunan Terkumpul (“CAGR”) sebanyak 9.3% setiap tahun untuk tempoh dari Mei 2004 hingga 31 Disember 2016.

Selaras dengan mandat Khazanah sebagai dana pelaburan strategik negara bagi menwujudkan nilai jangka panjang untuk Malaysia melalui pelbagai sektor dan kawasan, Khazanah akan terus meneroka pelbagai peluang pelaburan lain di Amerika Syarikat dengan tumpuan khusus diberikan kepada sektor inovasi dan teknologi.

TAMATSiaran Akhbar Lain
24 Ogos 2022

Galeri Khazanah menyumbang kepada misi Memajukan M...

Selanjutnya  

6 Julai 2022

Pelaburan Khazanah di Türkiye Bukti Hubungan Dua ...

Selanjutnya  

10 Jun 2022

Khazanah lancar rangka kerja dan sasaran kemampana...

Selanjutnya  

5 Jun 2022

Khazanah sambut Hari Alam Sekitar Sedunia di Taman...

Selanjutnya  

20 Mei 2022

Khazanah jalin hubungan strategik untuk jadikan Ce...

Selanjutnya  

15 April 2022

Khazanah raih RM535.5 juta hasil daripada penempat...

Selanjutnya  

2 Mac 2022

Khazanah terus tingkatkan nilai portfolio, umum st...

Selanjutnya  

20 Disember 2021

Khazanah dan Yayasan Hasanah sumbang RM7.5 juta un...

Selanjutnya  

29 Oktober 2021

Kenyataan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir, Pengara...

Selanjutnya  

10 September 2021

Khazanah raih RM664.5 juta hasil penempatan saham ...

Selanjutnya