Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

8 Ogos 2014

Khazanah Rancang Nyahsenarai Malaysian Airline System Berhad

Kami dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”) pada hari ini telah mengemukakan permohonan rasmi kepada Lembaga Pengarah Malaysian Airline System Berhad (“MAS”) untuk melaksanakan langkah pengurangan dan pembayaran balik modal secara terpilih (“SCR yang dicadangkan”) bagi saham-saham biasa MAS. Cadangan tersebut akan membolehkan pemegang saham biasa minoriti MAS menerima pembayaran balik modal bernilai RM0.27 bagi setiap saham biasa. Jumlah ini merupakan premium 12.5% atas harga tutup saham MAS pada 7 Ogos 2014 dan premium 29.2% atas harga pasaran purata wajaran (“VWAMP”) bagi tempoh tiga bulan. Apabila muktamadnya SCR yang dicadangkan kelak, Khazanah akan muncul sebagai pemegang tunggal saham biasa MAS yang seterusnya akan membawa kepada penyahsenaraian MAS.

Pada Jun 2014, Khazanah telah mengumumkan bahawa ia, menerusi rundingan dengan Pemegang Saham Khasnya, Kementerian Kewangan Diperbadankan, sedang dalam proses melaksanakan kajian semula komprehensif ke atas MAS. Khazanah seterusnya menjelaskan bahawa, tertakluk kepada kelulusan yang diperlukan daripada pihak berkuasa yang berkaitan, ia akan mengumumkan skim penyusunan semula yang dicadangkan dalam tempoh enam hingga 12 bulan. Kami ingin menegaskan sekali lagi bahawa penyusunan semula yang dicadangkan memerlukan semua pihak bekerjasama untuk melaksanakan pembaik pulihan menyeluruh atas syarikat penerbangan nasional berkenaan, yang antara lainnya termasuk aspek operasi syarikat, model perniagaan, kewangan, modal insan serta persekitaran kawal selia. Semestinya segala usaha diperlukan bagi memastikan syarikat penerbangan negara ini akan kembali mencatatkan keuntungan sebagai salah sebuah entiti komersial serta berperanan sebagai entiti pembangunan nasional yang kritikal.

Sehubungan itu, cadangan penyahsenaraian ini merupakan peringkat pertama skim penyusunan semula MAS. Selain itu juga, Khazanah kini berada di peringkat akhir untuk memuktamadkan cadangan penyusunan semula tersebut secara keseluruhannya. Setelah proses dan kelulusan yang sewajarnya daripada pihak berkuasa dan pengawal selia termasuk Pemegang Saham Khasnya, Kementerian Kewangan Diperbadankan diterima, kami menjangkakan pelan tambahan yang lengkap akan diumumkan pada penghujung bulan ini.

TAMATSiaran Akhbar Lain
14 Disember 2022

Pengkarya seni muda terpilih ikuti residensi seni ...

Selanjutnya  

7 Oktober 2022

Kenyataan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir, Pengara...

Selanjutnya  

24 Ogos 2022

Galeri Khazanah menyumbang kepada misi Memajukan M...

Selanjutnya  

6 Julai 2022

Pelaburan Khazanah di Türkiye Bukti Hubungan Dua ...

Selanjutnya  

10 Jun 2022

Khazanah lancar rangka kerja dan sasaran kemampana...

Selanjutnya  

5 Jun 2022

Khazanah sambut Hari Alam Sekitar Sedunia di Taman...

Selanjutnya  

20 Mei 2022

Khazanah jalin hubungan strategik untuk jadikan Ce...

Selanjutnya  

15 April 2022

Khazanah raih RM535.5 juta hasil daripada penempat...

Selanjutnya  

2 Mac 2022

Khazanah terus tingkatkan nilai portfolio, umum st...

Selanjutnya  

20 Disember 2021

Khazanah dan Yayasan Hasanah sumbang RM7.5 juta un...

Selanjutnya