Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

29 Jun 2021

Khazanah lantik Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir sebagai Pengarah Urusan

Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”) dengan sukacitanya mengumumkan pelantikan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir sebagai Pengarah Urusan berkuat kuasa pada 16 Julai 2021. Beliau bakal menggantikan Datuk Shahril Ridzuan yang akan melepaskan jawatan tersebut apabila kontrak beliau tamat kelak bagi menumpukan perhatian kepada usaha peribadi.

Lembaga Pengarah Khazanah (“Lembaga Pengarah”) mengalu-alukan pelantikan Dato’ Amirul dan yakin bahawa berdasarkan kepakaran dan pengalaman beliau, Khazanah akan terus maju dalam usaha menyampaikan mandat yang diberikan. Lembaga Pengarah turut menyampaikan penghargaan kepada Datuk Shahril atas jasa dan sumbangan beliau sepanjang berkhidmat sebagai Pengarah Urusan, terutamanya kejayaan beliau mengetuai pelaksanaan strategi yang telah menyaksikan Khazanah berada dalam kedudukan kukuh serta mampu mengharungi persekitaran yang serba mencabar akibat penularan pandemic Covid-19.

Dato’ Amirul, 51, adalah Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Malayan Banking Berhad (“Maybank”) sejak 1 Julai 2016. Beliau menyertai Maybank sebagai Ketua Kumpulan, Perbankan Global pada tahun 2014. Sebelum itu, beliau adalah Pengarah Urusan Kumpulan Chemical Company of Malaysia Berhad (“CCM”) dari tahun 2010 hingga 2014, dan telah bertanggungjawab dalam usaha penyusunan semula dan transformasi perniagaan syarikat tersenarai awam tersebut. Sebelum itu, Dato’ Amirul adalah Naib Presiden Eksekutif, Projek Khas di Permodalan Nasional Berhad (“PNB”) pada tahun 2010. Beliau pernah menjadi Pengarah Urusan, Ketua Perbankan Pelaburan di Maybank Investment Bank Berhad dari tahun 2008 hingga 2010, bilamana beliau bertanggungjawab atas bahagian perbankan pelaburan, kewangan korporat, pasaran modal ekuiti dan modal teroka. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah Eksekutif di Binafikir Sdn Bhd dan sebelum itu memegang beberapa jawatan peringkat pengurusan di Citigroup Global Markets (Asia) Ltd, Salomon Smith Barney, Schroders dan KPMG.

Dato ’Amirul adalah Ahli Perbankan Bertauliah Asian Institute of Chartered Bankers, Ahli Institut Akauntan Malaysia dan Felo Institute of Chartered Accountants England and Wales. Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Ekonomi (Perakaunan dan Kewangan) daripada London School of Economics.

TAMATSiaran Akhbar Lain
10 September 2021

Khazanah raih RM664.5 juta hasil penempatan saham ...

Selanjutnya  

12 Ogos 2021

Khazanah bersedia untuk memainkan peranannya di ba...

Selanjutnya  

30 Julai 2021

Cabaran Impak Inovasi Khazanah berjaya menemui pen...

Selanjutnya  

29 Jun 2021

Khazanah lantik Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir se...

Selanjutnya  

5 Mei 2021

Khazanah kembali ke pasaran sukuk USD, menetapkan ...

Selanjutnya  

4 Mei 2021

Permohonan dibuka untuk Cabaran Impak Inovasi Khaz...

Selanjutnya  

15 April 2021

Khazanah raih RM312 juta daripada penempatan saham...

Selanjutnya  

4 Mac 2021

Ulasan Tahunan Khazanah 2021...

Selanjutnya  

16 November 2020

Dato’ Zainal Abidin Putih dilantik sebagai Ahli ...

Selanjutnya  

22 Mei 2020

Khazanah raih RM735.7 juta hasil penempatan saham ...

Selanjutnya