Media & Muat Turun
Siaran Akhbar

20 Oktober 2017

Kenyataan Khazanah berkaitan Ketua Pegawai Eksekutif baharu Malaysia Airlines

Seperti yang diperuntukan bawah Pelan Pemulihan MAS (“MRP”) yang mengandungi 12 perkara utama, Khazanah Nasional Berhad (“Khazanah”) menyokong dan meluluskan pelantikan Kapten Izham Ismail sebagai Pengarah Eksekutif dan bakal Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (“GCEO”) Malaysia Airlines Berhad (“MAB”), berkuat kuasa serta merta. Ini adalah hasil daripada resolusi Lembaga Pengarah MAB pada hari ini, selepas rundingan dibuat dan seterusnya kelulusan diperoleh daripada Pengerusi Khazanah, YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

MRP yang dilancarkan oleh Khazanah pada 29 Ogos 2014 menetapkan pembangunan dan penggantian bakat kepimpinan tempatan sebagai salah satu komponen utama dalam usaha penstrukturan yang dijalankan. Oleh yang demikian, pelantikan Kapten Izham adalah sejajar dengan rancangan penggantian bakat yang telah dirancang di MAB. Kapten Izham, yang kini merupakan Ketua Pegawai Operasi (“COO”), berpengalaman luas dalam bidang penerbangan dan telah berkhidmat di Malaysia Airlines selama 38 tahun . Beliau memulakan kerjayanya di syarikat penerbangan tersebut sebagai juruterbang pada tahun 1979.

Khazanah mengambil maklum bahawa sebagai COO, Kapten Izham telah memainkan peranan penting dalam pelaksanaan pelan pemulihan Malaysia Airlines. Pelantikannya sebagai GCEO akan memastikan kesinambungan dan kemajuan usaha penstrukturan semula bawah MRP yang berjangka masa lima tahun.

Setelah kira-kira 38 bulan dilancarkan, kini sudah hampir dua pertiga perjalanan pelaksanaan MRP yang berjangka masa lima tahun sudahpun selesai dan ia berada pada landasan yang betul. Seperti yang diperuntukan bawah MRP, penstrukturan semula Malaysia Airlines adalah mengikut rangka kerja tabdir urus dan kelulusan yang menyeluruh. Rangka kerja tersebut menyaksikan Khazanah, Lembaga Pengarah MAB, pengurusan dan kakitangan berganding bahu, dengan sokongan penuh daripada Kerajaan, untuk memastikan kelancaran proses penstrukturan semula MAB. Pendekatan secara kolektif ini akan terus memastikan proses penstrukturan semula MAB berada pada landasan yang betul untuk mencapai pemulihan penuh dan seterusnya keuntungan yang mampan.

TAMATSiaran Akhbar Lain
24 Ogos 2022

Galeri Khazanah menyumbang kepada misi Memajukan M...

Selanjutnya  

6 Julai 2022

Pelaburan Khazanah di Türkiye Bukti Hubungan Dua ...

Selanjutnya  

10 Jun 2022

Khazanah lancar rangka kerja dan sasaran kemampana...

Selanjutnya  

5 Jun 2022

Khazanah sambut Hari Alam Sekitar Sedunia di Taman...

Selanjutnya  

20 Mei 2022

Khazanah jalin hubungan strategik untuk jadikan Ce...

Selanjutnya  

15 April 2022

Khazanah raih RM535.5 juta hasil daripada penempat...

Selanjutnya  

2 Mac 2022

Khazanah terus tingkatkan nilai portfolio, umum st...

Selanjutnya  

20 Disember 2021

Khazanah dan Yayasan Hasanah sumbang RM7.5 juta un...

Selanjutnya  

29 Oktober 2021

Kenyataan Dato’ Amirul Feisal Wan Zahir, Pengara...

Selanjutnya  

10 September 2021

Khazanah raih RM664.5 juta hasil penempatan saham ...

Selanjutnya